Pagină de autor

Barbarii care ne conduc

În ultimii 60 de ani, Pământul a pierdut peste jumătate din suprafaţa acoperită de arbori. Jumătate din arborii planetei au fost tăiaţi de dragul banilor, în numele progresului. De tăiat s-a tăiat mai mult acolo unde flămânzii de bani au găsit legi strâmbe şi conducători corupţi, gata să sprijine „progresul” pentru un comision oarecare.

România e din păcate o astfel de ţară unde drujba şi buldozerul fac legea, pentru că moravurile politice sunt cum sunt, iar civismul e sub nivelul mării. În România se lucrează mult şi prost. Culmea cinismului e că natura e distrusă uneori tocmai pentru a se prădui banii fondului de mediu. În loc ca din banii alocaţi mediului să se facă împăduriri şi renaturări, singurele durabile şi eficiente în combaterea poluării, la noi ei sunt jefuiţi prin „lucrări”.

Lucrări inutile şi hidoase de amenajări de râuri sau reamenajări de parcuri, adică mult beton (dale etc.) şi tot mai puţini arbori. Plus obişnuitele lucrări la drumuri, parcări şi altele de acest fel, unele necesare, altele nu, dar majoritatea executate cu un dispreţ grobian faţă de natură, de viaţă, de sănătatea oamenilor.

Dacă s-ar dori, multe lucrări s-ar putea face şi cruţându-se arborii dătători de sănătate, dar pitecantropul modern se gândeşte doar la banul care îi intră în buzunar fără să muncească. Cum să faci parcări păstrând şi arborii, dacă în fiecare roabă de asfalt e un comision pe care nu vrei să îl ratezi?

Unii dau aurul ţării pe un comision oficial de nimic (probabil cel neoficial e suficient de mare), aducând otrăvuri ce vor distruge durabil regiunea afectată, alţii deschid hidrocentrale rudimentare pe cât mai multe râuri, ucigându-le, alţii fac fabrici de curent pe lemn, că încă mai sunt nişte păduri ce pot fi furate sau vândute pe mărunţiş, în fine, alţii taie în oraşe mii de arbori care ne dau sănătate, ca să avem cât mai multe pieţe pietonale sau promenade de-a lungul unui râu, de parcă în asta constă calitatea vieţii, nu mai degrabă într-un aer respirabil.

Vechii barbari trăiau în natură, în păduri, de unde atacau uneori oraşele şi omorau şi oameni nevinovaţi. Noii barbari trăiesc în oraşe şi distrug, orbiţi de lăcomie, în numele progresului şi civilizaţiei, tot ceea ce ţine de natură, păduri, arbori, râuri, ucigând treptat, dar sigur, toţi nevinovaţii Terrei: plante, animale, oameni.

Comments on: "Barbarii care ne conduc" (11)

 1. Este perfect adevarat, dar rasa umana are apucaturi de lacusta si, atata timp cat se inmulteste fara masura, va devora tot ce ii alimenteaza existenta, intr-un final chiar propria specie.

 2. […] nou la atac. Într-o postare publicată azi (25 octombrie) pe blogul său personal, intitulată „Barbarii care ne conduc” Balaș (foto) se ia de modul în care Municipalitatea orădeană înțelege să procedeze pentru […]

 3. Realitatea surprinsă în câteva fraze! Întrebarea majoră la care trebuie să reflectăm toți este: care vor fi consecințele? Va veni o vreme, când vom dori să dăm timpul înapoi, dar va fi prea târziu. Acum ÎNCĂ NU e prea târziu.

 4. Nicolae R Daramus said:

  Barbarii cu pricina profita de barbaria indiferentei si ignorantei civice.
  Romanii se supara amarnic atunci cand le este atacat „trecutul”, cand un cantaret stalceste Imnul National, cand un presedinte idiot il ofenseaza pe regele Mihai.
  Aceiasi romani se bucura si simt „romaneste” atunci cand Furdui Iancu le zice din gura, patriotic, despre dusmanii unguri.
  In vremea asta insa nu observa ca tara, practic, le-a fost trasa de sub talpi, ca proprietate patrimoniala, si ca natura acesteia a fost distrusa.

 5. Perfect de acord: malul Crisului arata mult mai urit cu noua promenada dintre Decebal si Centru.

  Asa cum Parcul Olosig arata mult mai rau decit batrinul Cimitir Olosig, el insusi acum defunct, desi ar fi putut fi resuscitat intr-un cimitir-muzeu, precum cimitirele Montparnasse sau Père Lachaise.

 6. Elisabeta POP said:

  E foarte trist ca asistam mereu si mereu la constatari tardive, privind, ba taierea ilegala si iresponsabila a copacilor, ba alte si alte incalcari ale legii. Cred ca sunt de vina in primul rand chiar legile ambigui ,interpretabile in mai multe feluri si, in al doilea rand , un dezinteres sau inca mai rau o ”colaborare” a celor pusi sa pazeasca bunuri si legi, cu cei care le incalca. Ce sa creada cetateanul de rand? Atata vreme cat cei vinovati nu suporta rigorile legii, permitandu-si sa faca ce le trece prin cap, fara pic de raspundere, zbaterea unor oameni ca Orlando Balas, Ana Marossi si inca atatia pe care-i cunoastem, sunt zadarnice. O spun cu regret si cu speranta ca, odata si-odata, cei care sunt pusi in functii de raspundere, SA SI RASPUNDA!!

 7. Ma doare sufletul cand vad barbaria ce se desfasoara pe malurile crisului repede ,ma doare sufletul cand vad paraiasele ca crisul mic ,peta si adoni sunt astupate cu beton ,ma doare sufletul cand vad ca cetatenii oradiei spun :”pai noi suntem prea mici sa facem ceva!” ma doare sufletul…

 8. Sunt de acord. Pe mine ma supara cel mai tare defrisarile efectuate in fata Bisericii cu Luna, respectiv cele din curtea fostei cazarmi, actualmente Facultatea de stiinte Politice. Am si presupuneri referitor la acestea, le-am si publicat in ziarul Krónika, dar din pacate noi spunem, noi auzim! Molnár Judit

  • feri-antiudemerista said:

   Draga Judit cum de te supara cel mai tare defrisarile efectuate in fata Bisericii cu Luna, respectiv cele din curtea fostei cazarmi, actualmente Facultatea de stiinte Politice si ceea ce se intampla pe malurile Crisului Repede nu? Iti raspund eu! Pentru ca acolo e mana udemereului(pasztor sannyka)si doar nu o sa critici realizarile lor ! Nu-i asa ?

   • korpas kalmi said:

    Foarte interesant ca tocmai vineri, la doua zile dupa aparitia articolului dlui Balas, cotidianul de limba maghiara reggeli ujsag a publicat pe prima pagina un articol nesemnat (probabil scris de dna szoke) in care lauda „amenajarea” crisului ! Ba chiar mai mult ziaristul (ziarista) manipuleaza cititorii zicand ca a intrebat niste pescari ce parere au despre lucrari, iar acestia erau incantati, laudand amenajarea calificand-o drept frumoasa si necesara!! Eu cred ca articolul din reggeli ujsag este de fapt o replica la comanda UDMR-PNL la ceea ce a indraznit sa scrie dl Balas pe blog! Rusine sa le fie !!

   • Bună ziua! Tocmai de aceea mai scriu despre unele lucruri, deşi sunt dezgustat de viaţa şi clasa politică din România, pe care o consider iresponsabilă şi de o lăcomie criminală. Scriu pentru că ştiu că îi deranjează. Măcar să ştie că nu suntem toţi atât de proşti. Articolul meu despre aceste lucrări care distrug mediul, făcute doar pentru a fura nişte bani publici, a apărut şi în Jurnalul Bihorean şi pe pagina de internet a acestui ziar:
    http://www.bihon.ro/opinie-orlando-balas-barbarii-care-ne-conduc/1001389
    Puteţi să puneţi acest comentariu interesant şi acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: