Despre natură şi planeta România

Pentru cine a deschis mai tîrziu cartea de istorie sau a absentat de la orele de bun simț, am o informație: cîinele nu este un simplu animal domestic pe care să îl omorîm cînd și cum avem noi chef. Cîinele nu face parte din lanțul nostru alimentar, ci din lanțul nostru existențial. Chiar și animalele crescute pentru hrana noastră au dreptul legiferat de a nu fi tratate cu cruzime.
Cîinele, denumit în prezent animal de companie, este prietenul pe care ni l-a dăruit Dumnezeu în zorii istoriei noastre pentru a ne ajuta la vînătoare și a ne avertiza de apropierea unui pericol. Cu excepția marilor prădători, animalele dorm „iepurește”, rața de exemplu clipește de șase ori pe minut cînd doarme, pentru a verifica dacă se apropie un dușman sau nu. La o astfel de calitate a somnului, creierul nu se dezvoltă mai mult decît e strict necesar.
Avînd cîinele aproape, omul preistoric a putut să doarmă mai liniștit și să evolueze spre ceea ce e astăzi. Cîinele nu e un simplu animal domestic, este partenerul nostru de mii de ani. Primul animal domesticit, unul din darurile lui Dumnezeu pentru om, fără de care nu am fi azi poate decît niște brute care am comunica prin grohăituri și țipete.
Iată însă că se trezesc unii, ajunși vremelnic la putere, care vor să aducă prin orice mijloace civilizația în România (și prin alte părți, că orori ca și cele de la adăpostul Grivei din Oradea se întîmplă și în alte țări, nu neapărat europene). Și în loc să se ia la trîntă cu corupția, să aibă grijă ca lucrările publice să fie făcute de calitate și fără risipă, în loc să aibă grijă, să păzească cu sfințenie și să sporească în mod real spațiile verzi, cum se întîmplă în Europa civilizată, vremelnicii noștri conducători (pentru că toți sîntem vremelnici, ar fi bine să nu uităm asta, și mai ales toți putem greși, nici Papa nu mai se consideră infailibil, deci ar trebui să fim mai puțin aroganți și încăpățînați cînd ni se spune că greșim), vremelnicii noștri conducători deci fac ordine cu cei slabi și girează modul cel mai barbar și mai lipsit de demnitate de a rezolva problema cîinilor comunitari.
Cîini care nu au ajuns pe stradă pentru că au vrut ei, ci pentru că unii oameni sînt iresponsabili. Cîini care au trăit din mila unor oameni cu suflet bun și care, în imensa lor majoritate, nu au agresat pe nimeni.
Adapost Grivei 2
Iubitorii animalelor, voluntarii (voluntar e o persoană care lucrează pe gratis) care au îngrijit cîinii abandonați din Oradea înainte de 1 septembrie 2012, spun și aduc ca dovadă poze ce au fost depuse și la procuratură, cu descrierea completă a situațiilor în care au fost realizate, că la adăpostul Grivei din Oradea se întîmplă orori. Că acolo cîinii sînt tratați de un veterinar nepriceput sau rău intenționat. Că sînt hrăniți necorespunzător, încît mor sau se omoară unii pe alții de foame. Administrația neagă acuzațiile, dar nu aduce nici o probă în afară de magazia plină de alimente arătată presei. Unde e camera video care spuneau că o instalează? Iubitorii de animale, zeci și zeci de persoane care au dat în mod benevol declarații la poliție, au adus probe și au jurat că spun adevărul.
Ar trebui cumva să îi credem pe cuvînt pe politicieni? Și cînd să îi credem, cînd fac declarații publice de bune intenții și de respectare a legalității, sau cînd fac declarații private cum că problema cîinilor abandonați trebuie rezolvată prin orice mijloace? Și pentru că a venit vorba de orice mijloace, cine urmează, ca să fie străzile cît mai frumoase, „ca în Vest”, și să nu deranjeze nimeni progresul? Oamenii fără adăpost și fără familie, care pot să dispară de pe străzi fără probleme? Copiii și bătrînii abandonați? Ungurii? Evreii? Opozanții?
Există o soluție la această problemă. Adăpostul Grivei trebuie să fie deschis zilnic pentru vizitatori și voluntari. De cînd e rezolvarea unei probleme de interes public, pe bani publici, o activitate privată? Ce se ascunde la adăpostul Grivei? Vreun secret de stat sau militar? Sau o situație ilegală, imorală și intolerabilă într-o țară civilizată?
În ce țară civilizată nu se permite lucrul voluntarilor în obiective care nu au regim militar? La primărie se face practică, la prefectură lucrează voluntari, dar la adăpostul de cîini nu se permite accesul voluntarilor.
Domnilor politicieni, cîinii au și ei dreptul la viață, că vă convine sau nu. Așa spune legea.
Deschideți adăpostul Grivei pentru vizitatori și voluntari! Înregistrați pe oricine intră acolo, faceți contracte de voluntariat cu cei ce doresc să se implice în îngrijirea cîinilor. Angajați un portar (aveți unul, parcă) sau puneți o cameră video la intrare, să nu fure cineva vreun cîine sau un sac de mîncare, și o să scăpați de o problemă pe care ați gestionat-o greșit! A greși e omenește, a persevera în greșeală e diabolic. Vă rog, lăsați-l pe Grivei să trăiască!

Comments on: "Grivei are dreptul la viață!" (8)

 1. era o vorba: ” Pot ierta prostia, rautatea nu!”

  • Volgyesi Monica said:

   Dar cand se combina si prostia si rautatea, e deja periculos. Primarul actual e periculos!

   • primarul actual ii pragmatic, nu periculos. a realizat multe decand ii primar si va realiza in continuare, doar ca aceasta ii o problema care trebuie tratata cu mai multa delicatete…

   • si din cauza ca a betonat cateva strazi, a facut cateva giratorii si a amenajat malul Crisului in cel mai prost, mai neinventiv si mai grosolan mod posibil, are dreptul sa opreseze minoritati si sa chinuie caini, fiindca lumea va spune, da dom´le dar e primul primar de la revolutie incoace care a pus mana, nu ?

   • Păi nu are dreptul, dar poate face orice primar sau ministru sau reprezentant al statului orice vrea, în marginea și în afara legii, pentru că la noi civismul are cote sub nivelul mării. Dacă lumea nu îi ia la goană cu pietre (fie și la figurat), e normal că ei ne tratează cu aroganță și fac ceea ce fac.

 2. Ei neaga tot ce spunem noi si pretind ca iau foarte in serios fiecare caine dar exista acele poze pe Inetrenet foarte clare cu angajatul „Feri bacsi” care a tarat dupa el un biet caine batran care a fost pasnic toata viata! Cand isi permit astfel de tratamente in vazul lumii, ce credeti ca le fac in spatele gardului din adapost?

 3. Sfatul meu ar fi sa faceti cerere la primarie pentru deschiderea adapostului pentru voluntari, semnata de toate ONG-urile locale si toti voluntarii si toti oamenii umani, ca desi e o trasataura umana a iubi animalele nu o au totii oamenii, si sub amenintarea cu procesul sa fie aprobata in termen de 30 de zile, deoarece e pe bani publici adapostul si trebuie sa existe transparenta !

 4. Somesfalean Augusta Diana said:

  In cazul in care nu se poate rezolva local, adica cu primarul, se merge mai departe pe general, adica mai sus! Principalul este sa fie cat de multe persoane si sa ne ajutam fiecare cum poate, dar nicidecum abandonata problema!Au fost prea multe si prea de tot! Acum ori niciodata!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmăresc

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 1,428 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: