Despre natură şi planeta România

Am fost întrebat ce aştept de la cei care vor fi aleşi peste cîteva săptămîni.

Din păcate nu am nici o aşteptare şi nici o speranţă de la clasa politică. Nu mă aştept să descopere formula asfaltului care se foloseşte în Europa de dincolo de Artand, nu mă aştept să am apă caldă şi nu rece la duş, deşi plătesc apă caldă nesubvenţionată. Nu aştept, nu sper şi nu cred nimic.

Dacă ar fi totuşi să îmi doresc ceva de la politicieni, mi-aş dori să îi respecte pe oameni în general, nu doar pe unii particulari. Să aibă grijă în primul rând de binele tuturor oamenilor, adică de sănătatea lor, chiar dacă asta ar însemna mai puţine lucrări şi mai puţine construcţii. Mai puţine iniţiative care epuizează resursele solului şi subsolului, aducând bani şmecherilor şi sărăcie şi boală muritorilor de rînd.

Mi-aş dori ca politicienii să ştie cînd să nu facă ceva, pentru că uneori e mai înţelept să păstrezi ceea ce e valoros – peisajele, arborii sau apele curate şi vii, de exemplu – decît să tot betonezi, chiar dacă probabil majoritatea inconştientă şi îmbolnăvită de poluare îşi dă votul pentru cît mai multe ctitorii (pentru că nu doar clasa politică, ci şi „societatea civilă” tot din ceauşism s-a născut).

Mi-aş dori ca lucrurile care ţin de sănătatea noastră – pădurile, spaţiile verzi urbane, amenajarea teritoriului – să nu fie lăsate pe mîna unor nesătui care gîndesc doar cu buzunarul, ci să fie date în grija unor oameni cu pregătire şi cu dragoste de om şi natură.

Mi-aş dori să nu se distrugă rîurile de munte pentru microhidrocentrale cu producţie nesemnificativă de curent, dar care aduc fonduri nerambursabile şi certificate „verzi” întreprinzătorilor. Să nu se taie arborii din oraşe pentru locuri de parcare sau pentru că aşa vrea un politician sau un dezvoltator imobiliar. Să nu se aprobe orice gheşeft aducător de bani şi de comisioane pentru unii, dar distructiv pentru natură şi nociv pentru sănătatea oamenilor.

Sîntem o ţară de oameni bolnavi, dar politicienii nu reuşesc să vadă cauza. Să laşi natura în pace, să protejezi singura sursă a sănătăţii noastre nu aduce nici voturi, nici bani. De aceea, mi-aş dori ca reprezentanţii statului să protejeze natura, cum o cere de altfel şi legea, dar  nu cred că acest lucru se va întîmpla.

Comments on: "Ce (nu) aştept de la politicieni" (16)

 1. De acord cu toate cele spuse. Din partea mea aş mai atrage atenţia celor aleşi că un an are 365&366 zile şi nu doar cîteva sărbători. In consecinţă: hai să lăsăm festivitităţile continue cu mici, bere, gulaş etc şi să ne vedem – în sfîrşit de treabă! Să ne ocupăm mai puţin de trecut – deoarece tineretul nu simte că ar avea prezent şi mai puţin viitor. Deocamdată atît! Să ne auzim de bine! Molnár Judit

 2. Vasile said:

  Randuri foarte frumoase si foarte bine scrise. Din pacate aceste atitudini sunt, pentru cei care ne randuiesc in buna parte viata, ca o frectie la un picior de lemn. Atata vreme cat nu se va gasi o personalitate locala care sa uneasca nemultumirile si eforturile celor ca noi pentru un alt fel de convietuire, mai frumos, curat si sanatos, personalitate care sa aiba dorinta si, mai ales curajul de a lua si o altfel de atitudine fata de autoritatile care incalca legea (si exemplele sunt nenumarate), nu se va intampla nimic. Numai un exemplu rezolvat de justitie, cu obligarea celor care-si bat joc de lege si de noi la plata greselilor facute, exemplu mediatizat de presa, va schimba atitudinea acestora. Pentru ca acestia nu mai stiu, la fel ca si animalul, decat de frica. Iar organizatiile ecologiste ar fi primele care ar trebui sa dea un astfel de semnal. Din pacate (parerea mea) acestea nu reprezinta decat impostura oficializata, ei au alte interese. Probabil ca ma vor intreba de ce nu fac eu ceva in acest sens. Eu nu reprezint, deocamdata, interesele si mai ales sperantele nimanui, asa cum o fac dumnealor, din pacate, Lupta lor ar trebui sa se faca, in primul rand, pentru mediul afectat in care traiesc sutele de mii de suflete (marile orase), nu pentru Stana de Vale, Hidiselul de Sus, etc. unde sanatatea oamenilor nu este afectata aproape deloc de poluare. Dumnealor au ales frontul de lupta cel mai usor, din motive omenesti, pe care incerc sa le mai si inteleg. Traim in Romania de astazi.

 3. Adrian Burca said:

  Daca plagiatul a fost tema de dezbatere publica a ultimelor saptamani (trecuta sub tacere imediat ce naivul docent a trecut in rezerva, de parca ar fi singurul membru activ al unei comunitati majoritare, cred) mi-as dori ca politicienii, noi sau vechi, sau nu mai plagieze norme europene, retete de calitate institutionala, reguli de bun simt si functionalitate publica, sa nu mai plagieze onestitatea si responsabilitatea actului public, sa nu mai plagieze libertatea de exprimare economica, actul medical si, in principal, actul educational public.
  Pentru claritate, utilizez termenul de plagiat sub auspiciile radacinii sale semantice latine: a vinde un sclav ce nu iti apartine, un bun care nu e al tau; tradus in semantica dezvoltata de praxisul institutionalizat al democratiei, termenul acopera nepotrivirea dintre destinatia si uzul unui lucru, obiect, institutii, in spatiul public. Doar un proprietar stie si poate utiliza in conditii optime. Simtul de proprietate este intelesul matricial al democratiei occidentale, acolo unde domeniul public este administrat de reprezentanti ai proprietarilor, politicieni reprezentand cetateni.
  In acest inteles, as dori politicieni cu simt de proprietate publica, cu responsabilitate in aplicarea mandatului de administrare a unei proprietati publice. Doar atunci cand plagiatul actului public politic va inceta (administrarea in orice fel a societatii, fara a incerca sa recuperezi investitia facuta de premergatori, doar in interesul unui profit imediat si, atentie, fara nici o legatura cu potentialul national, avutia nationala), doar atunci vom putea trai decent.
  Daca acest lucru nu e posibil, as indemna la retinere. La retinere in actul guvernamental. Asa a facut si SUA, in mandatul lui Harding si Coolidge – au lasat societatea sa isi regleze formele de exprimare dupa potenta economica a tarii. Un laisse-faire institutionalizat.
  Daca nu se poate face nici una nici alta, as dori politicieni care sa reuseasca sa ne deschida piata muncii in Vest – o clasa politica responsabila precum un capitan de vas, care, in caz de naufragiu, pregateste plecarea in siguranta a unei parti cat mai mari dintre naufragiati. Scapa cine poate!

 4. Prietene, zici : „Sîntem o ţară de oameni bolnavi, dar politicienii nu reuşesc să vadă cauza.” Păi, cum să vadă cauza, cum să îşi vadă cauza?
  Sîntem o ţară de oameni bolnavi la cap. De aceea şi politicienii, care sunt un eşantion din boborul acestei ţări (nu din NAŢIUNE, căci aceasta încă nu s-a format!) nu au cum să îşi vadă, să îşi conştientizeze boala, fiindcă pentru asta trebuie cap sănătos. Or, boala este tocmai în cap, în capete… Care nebun, prietene, strigă ca el este nebun? Care bobor strigă că el este nebun? Niciunul. Dimpotrivă, el este cel mai bun. Cel mai bun om şi cel mai bun bobor. De aici egoismul, lăcomia… populismul, naţionalismul, războaiele şi celelalte multe rele. Dincolo de asta nu mai este nimic… sau este totul.

 5. Cu stima, domnule Orlando Balas, ce preferi, ipotetic, pe unul care nu fura dar nici nu face treaba…zici ca pastreaza mediul neatins, dar exista degradare (e vorba de o localitate ca oameni suntem -nu animale ale padurii, [localitate] ale carei cladiri ce o formeaza se degadeaza si distrug in timp), or pe unul care sa presupunem ca`si mai face un salar, dar lasa in urma sa hidrocentrale ce apara 250mii oameni de inundatii, regularizeaza cursul Crisului si produc cateva zeci de megawatti de energie? Nu va ramane crisul salbatic, stiu, e natura noastra omeneasca sa il amenajam, sa il indiguim.. inca din Geneza scrie asta. Important e sa-l pastram curat, iar apoi, ca in parcurile/rezervatiile naturale, sa il pastram salbatic si promovam dpdv. turistic. Sunt de acord ca trebuie sa protejam mediul, dar oricum „ne dezvoltam” ca si societate, asa ca intervenim asupra lui, iar hidrocentralele sunt una din cele mai ecologice metode de producere a energiei! Daca nici aseta nu`s bune, atunci CETul pe carbune, actual, e mai bun? Sunt ecologist, dar in masura in care asta nu ne cere sa oprim activitatile economice, de transport, de extindere a localitatilor, etc.. mai degraba accentul trebuie pus pe dezvoltare durabila.
  Sunt de-acord ca in oras trebuie gasit un echilibru ecologic privind calitatea aerului, suprafata verde, parcurile… dar cred ca primaria Oradea pe buna dreptate a fost numita capitala verde: a crescut suprafata parcurilor, s-au facut mii de plantari, se incurajeaza transportul in comun, iar cel rutier este fluid (stiti ca ambuteiajele polueaza de sute de ori mai mult..).

  Ce as mai face ca o recomandare din partea ecologistilor pt primarie ar fi mai multe parcari verzi cu dale inierbate, impreuna cu arhitectii – la multe proiecte in PUZ/PUD li se cere spatiu verde in procentaj minim – ei, asta ar trebui sa fie reglementat nu doar ca si m2 de iarba si sa fie inclus si nr.de copaci or arbusti plantati. Or un CET pe gaz care e mai ecologic decat pe carbune, rezolvata situatia Transgex (ma refer la sonde de injectare a apei in subteran) pentru ca nu vrem sa sece panza de apa termala de sub oras, si extinsa utilizarea ei, promovata energia solara si eoliana catre mediul privat, pt ca nu e fezabila o centrala in oradea, insa pt o scoala, o casa, o cladire de birouri or un complex comercial are efect, incurajat transportul in comun: in Cj era un proiect pt suporti de biciclete pe autobuze, se pot face mai multe statii, benzi speciale pt OTL unde permite traficul, si dotarea cu autobuze/trolee mai economice. E datoria primariei si termoficarea, inca, si managementul traficului or a deseurilor, asa ca trebuie sa se ocupe de asta, insa in toate sa includa si latura ecologica.

  De ex, poti sa zici tu ca o centura, adica 20km de asfalt, pe o latime de 20m si adanc de 1m nu ajuta un oras?! Pe de-o parte e asfalt pe suprafata mare, pietris luat din albia unui rau si o modificare a ecosistemului: inainte era depozit de deseu de constructii si buruieni de 2m inaltime (nu cred ca iarba insa produce destul oxigen), dar pe de alta parte scoti traficul de tranzit si cel greu din oras, si aduci o fluenta traficului. Cred ca asta se vede si in calitatea aerului, dc o masori. Ia cazul sibiului..cu centura la nivel de autostrada. E si „ecologic”, si impaca nevoile locuitorilor de a se misca (ca oricum se vor plimba cu masina, nu vor merge la real la cumparaturi cu bicicleta si apoi sa traga carutul plin pana acasa, mai ales cand ploua) si fara timp pierdut in trafic cu insasi ecologia. Asta e dezvoltare durabila, pentru ca totusi, dezvoltare vrem, nu sa revenim in evul mediu – ce era si mai poluat de altfel. Bine, apoi, ideal ar fi in jurul centurii o perdea verde de arbori, in masura in care se poate (proprietari de teren cu activitate industriala/comerciala, accese stradale, siguranta rutiera – sa nu plantezi copacul la 20cm de acostament ca moare dc derapeaaza careva).

  Nu cred ca ti`as fi raspuns, dar m`a durut cand ai „atacat” sistemul hidro.. nu ma astept ca in albia unui rau sa nu se intervina deloc pt ca sa fie naturala, ci il prefer indiguit in jurul localitatilor, cu hidrocentrale (te-ai intrebat dece`n Bh fd. moldova sunt atat de putine inundatii?) pt producerea de energie, cu poduri peste, ca sa nu arzi 20 L de benzina sa ocolesti 20km (Deci, si podurile`s eco). Si binenteles, curat, nu plin de PETuri. Apoi, dc vrei o iesire in salbaticie, fa un drum intr`un parc, rezervatie naturala protejata, care la limita rezervatiei sa aiba loc de gratar/1mai. Din astea ne trebuie insa cate una mai mica la fiecare 2-3 localitati, si intr-adevar protejate. PS. Cred ca merita insistat din partea ecologistilor oradeni (dvs. aveti un cuvant mai puternic din partea asta) pe langa Comisia Municipala de Urbanism si Amenajearea Teritoriului ca in specificatiile pt viitoare PUZ or PUD-uri, arhitectii sa nu fie obligati doar la un procent din suprafata amenajata ca spatiu verde, sa nu scape doar cu cativa metri patrati de iarba, ci sa fie o reglementare, macar locala de ex ca pt fiecare…nush, XXX m2 sa fie obligatia de a planta si 1 arbore de dimensiuni mari or 3-4-5 de dimensiuni mici.

  • @unu – Incredibil ce ai putut debita! Si iti mai spui ecologist? Eu cred ca esti un postac liberal inspaimantat ca sefu’ sta prost in sondaje…

   • incredibil ce m-ai convins cu argumentele tale. nu`s parte a nici unui partid, dar tu ai dreptul sa crezi ce vrei, pe de alta parte.:)

 6. raspuns pentru "unu" said:

  Stimate d-le „unu”, nu ti-as fi adresat un comentariu daca nu ai fi laudat activitatea primariei Oradea referitor la ecologie. Primarul actual a venit la putere si cu sprijinul ecologistilor pentru ca apoi sa-i ignore. Spui ca s-au facut mii de plantari in Oradea. Prea putin penru cat s-a taiat. Eu in orice caz nu am prea observat in cartierul meu, intre blocuri, sa se fi plantat ceva prin grija primariei. Am observat insa ca un singur om (Orlando Balasi) s-a ocupat cu adevarat de plantari, nu mii ci zeci de mii, ABSOLUT PESTE TOT, pe marginea drumurilor, prin scoli, prin gradinite, peste tot. Care arbori apoi s-au uscat prin grija acelei primarii, care n-a catadicsit sa-i ude, primarie care se ocupa, asa cum zici dumneata, de dezvoltarea „durabila” a localitatii noastre. Adica lasa intentionat in paragina spatiile verzi dintre blocuri si de pe langa blocuri, pentru ca apoi sa le faca (electoral) parcari de domiciliu, fara autorizatie de construire si incalcand in mod cras legea care interzice amenajarea unei parcari la mai putin de 5 metri de peretele blocului. M-as fi asteptat (si pentru asta am votat) ca un fost secretar general al guvernului sa aiba un mai mare respect pentru lege, si pentru omul de rand bineinteles. Sigur ca daca prostimea din oras ar fi cerut spatii verzi, domnul primar le-ar fi dat spatii verzi. Dar cum prostimea este net majoritara, cartierele arata cum arata. In curand nu vor mai arata nici macar asa. Asa cum a fost hulit fostul primar Filip, pe vremea lui functionarimea din primarie avea un mai mare respect pentru omul simplu, mai aveau frica de cetatean. Acum poti face sesizare, nu te baga in sema, iti raspunde pe langa subiect, asa numai ca sa nu zica ca nu si-au facut datoria. Pestele de la cap se impute (ma intelegi, nu ?…) Spui dumneata ca vrei dale inierbate … Domnule draga, care te crezi ecologist, orasul asta, oamenii din el au nevoie de aer, ma intelegi ? de oxigen, de sanatate, care va sa zica, iar iarba dintre dale nu face nici pe departe cat face un copac. Oamenii normali la cap, au nevoie de sanatate. Spui ca Oradea este capitala verde a Europei ?!! Du-te prin cartiere sa vezi cum arata „capitala verde”. Vorba ceea : ” afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul !” Eu n-am nevoie (pentru ca stiu ca nu-mi foloseste) nici de dale inierbate, nici de spatii verzi pe centura orasului. Eu am nevoie ca spatiile verzi din cartierul meu (din cartierele orasului) sa fie protejate si intretinute, nu la cheremul electoral al unuia sau altuia din prmarie, care nesocotesc legea care spune ca acestea trebuie protejate nu transformate in parcari de domiciliu (repet, fara autorizatie de construire, pentru ca nu se poate da aviz de sanatate pentru amenajare sub ferestrele oamenilor, asa cum este plina de astfel de parcari „capitala verde a Europei”). Pentru ca aceste spatii verzi de langa casa mea imi ajuta sanatatea, ma protejeaza de otrava lasata de duiumul de masini. Daca treci pe Bv. Dacia, ai zice ca se mai gaseste verdeata, du-te numai cativa zeci de metri mai incolo, pe str. Transilvaniei, sa vezi cate zeci de arbori s-ar mai putea planta !. De ce nu se face asta in „capitala verde a Europei” ? Simplu, se prefera voturile, adica parcarile, ca asa cere prostimea (care se va trezi cand va fi prea tarziu, cand intre blocuri va fi numai asfalt si rable). De fapt, totul vine de la nerespectarea legii. Simplu. Legi sunt dar nu se respecta, tocmai de aceia care sunt pusi sa vegheze aceasta. Am citit undeva ca unde este lege, acolo este raiul. Din pacate la foarte multi le place mai mult iadul. Si, ca sa nu uit, stimate domnule „ecologist” care preferi dale inierbate in locul copacilor, probabil dumneata esti unul dintre admiratorii canalului ce strabate Oradea, si cu care se poate „mandri” actuala conducere a primariei Oradea (a mai ramas o mica portiune din rau asa cum a lasat-o Dumnezeu, plina de frumusete). Aceasta distrugere nu se va mai putea repara niciodata. Din pacate sunt foarte putini aceia care gandesc ca mine (si ca foarte multi cetateni din tarile avansate). La ai nostri le place canalul …

  • Stimată doamnă sau stimate domn,
   Vă voi răspunde şi eu la acest mesaj, dar după alegeri, pentru că nu vreau ca, „Doamne fereşte”, să se clatine vreun vot dintr-o parte în alta datorită mie. Nu aş fi scris nici acest articol dacă o doamnă redactor la „Bihoreanul” nu ar fi insistat să dau un articol despre „ce aştept de la politicienii care vor fi aleşi”. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, nu are rost să avem nici o aşteptare de la politicieni, pentru că ei fac nişte lucruri mai ciudate, pentru că majoritatea vrea cît mai mult beton, să se vadă că se face. Toate lucrurile se plătesc în cele din urmă, din păcate plătesc şi inocenţii – oameni, plante, animale.

   • Domnule Balas va rog sa publicati INAINTE de alegeri un articol despre planurile ecologice si de mediu ale candidatilor la primarie si CJ ! (Mai putin despre v.h. ) O cunostinta mi-a spus ca cel de la PPMT (parca Zatyko) a fost cel mai aspru in privinta distrugerii patrimoniului verde al orasului! Cica chiar ar lua in calcul revenirea la situatia de dinainte in privinta malurilor crisului si a paraului Adona? Stiti ceva depre asta ?

   • Stimate domn, nu doresc să iau parte în nici un fel la circul electoral, de aceea nu voi scrie un astfel de articol. Nu prea cred că vreun candidat are planuri pozitive privind mediul. Mediul trebuie protejat de interesele financiare distructive, or politicienii sunt în general o anexă, un fel de breloc al marilor interese financiare, al mafiei economico-politice. Deci planuri de mediu cred că vor fi doar de genul „regularizarea cursurilor de apă”, „protecția împotriva inundațiilor” (care au o probabilitate de 1 la o mie de ani!!! în Oradea, de exemplu). Ar fi frumos să fim surprinși în mod pozitiv de un politician ajuns la putere, care chiar să aibă sensibilitate pentru mediu, dincolo de declarații și statistici care seamănă cu numărarea steagurilor dintr-o piesă de Caragiale.
    În privința unor mesaje ca și cele postate recent de domnul care semnează „unu”: pe viitor voi cenzura părțile de mesaje care mi se par incorecte – de genul necesității îndiguirii malurilor de rîu în Oradea pentru a fi evitate indundații care nu au cum să aibă loc datorită barajelor din amonte – pentru că e o pierdere de vreme să răspunzi la afirmații inexacte, dacă nu în mod intenționat eronate, care pot propaga de fapt percepții false ale realității. Măcar blogul acesta pot să îl țin curat de propagandă politică, naivități și afirmații neadevărate cu pretenție de date certe.

  • interpretezi gresit anumite lucruri, nush de unde le-ai scos..
   1. chiar ziceam eu ca iarba nu produce oxigen cat copacii, deci e clar ce prefer. dalele sunt un compromis mai bun ca asfaltul.
   2. Oradea e capitala verde a Romaniei intr-un concurs privat (tuborg) cu un anumit nr de participanti inscrisi. insa semnificativi. nimic oficial ce sa includa toate oraselele cu 10mii locuitori din mijlocul padurilor. si nu a Europei, asta d`unde`ai scos`o? 🙂
   3. Primaria a organizat si pus la dispozitia voluntarilor in primul an de mandat peste 20mii arbori pt plantat in zonele ce duc lipsa…centura, etc, care le-ai enumerat si tu, bravo dc ai participat, si faci treaba practica nu doar dai din gura. Dar birocratia nu i-o poti pune in carca unui primar; crezi ca un om, oricat de superman ar fi, poate verifica+uda peste 20j`de mii de copaci?! Desi insa s-au plantat gratis aceeia, acum, pt ca nu s-au prins a preferat sa planteze 1-2 mii/an cu contract de „mentenanta”, adica pe bani si mai scump – dar sa fie si udati si`ngrijiti pana se prind.
   4. si mie imi place crisul cel mai mult cum e intre zona liceului e.gojdu – podul suspendat (intelectualilor) si primarie-piata ferdinand, partea dreapta, bine`nteles. si sper sa il poata pastra asa inca 20 de ani, insa nush dc o sa se poata…
   apoi, zi`mi tu in ce oras de marimea asta din europa un rau nu arata ca un canal? viena, paris, venetia, etc – arata`mi practic ce rau nu e indiguit in oras, nu are malurile protejate impotriva eroziunii! insa si protectia asta se poate face cum s-a facut in zona strandului si hotel continental – si ajungi la modificarea ecosistemului intr-unul de mlastina, or se poate face ca si in zona dintre piata ferdinand – pod.decebal fara sa afectezi mediul prea mult…e un compromis insa il inteleg, si s-a pastrat cat de mult s-a putut si dinrte arbori.
   alege si tu pan-la urma, siguranta oamenilor, a traficului, a locurilor de munca si a economiei, si protectia impotriva hazardelor (poate chiar vietile a 10-15 oameni intr-o inundatie, calamitate) or…4 copaci in plus in albia raului.
   5. premiul de capitala verde nu l-am primit ca suntem perfecti, ci pt ca a dovedit intentiile verzi in tot ceea ce a facut pt dezvoltare. adica, a tinut cont de nevoile tale verzi.
   6. si eu vreau mai mult spatiu verde intre blocuri, gradinile astea locale pline de copaci, racoroase vara, cu bancute, etc, insa sunt in administrarea asoc.de proprietari. care le ignora, nu vor sa angajeze o firma sa le intretina (doar costa bani) si nici nu planteaza nimic (de lene si comoditate or nepasare), desi primaria le da pe gratis material, nici nu vor macar sa tunda gardul viu, unii. apoi acuma, ca la tine`n bloc toti vecinii cer parcare, nu copaci…e alta treaba. fir`ai tu primar o sapt, si`s curios cum rezolvi tu problema asta, ca nu e asa simpla, lucrurile`s mai complexe totusi…ps. inainte sa`ncepi sa te joci, vezi ca ai si un buget limitat, iar oradenii erau obisnuiti ca 40% din caldura sa fie subventionata de primarie.

   Respecte,
   unu.

 7. @unu -Nu intentionam sa va conving cu argumentele mele ! Daca nici macar aspectul inainte de betoniada si dupa ale crisului nu au fost argumente solide pentru dvs. atunci bine-nteles ca nu puteti fi convins ca ceea ce s-a desfasurat, si se desfasoara din pacate impotriva mediului este fundamental gresit ! Doar am fost surprins ca va numiti ecologist …

 8. mesaj pentru "unu" said:

  D-le “unu”, imi este foarte greu sa deslusesc randurile dumitale din scrisul neglijent, vreau sa-ti mai spun cateva lucruri :
  – protectia malurilor impotriva eroziunii se poate face si altfel decat prin betonare, du-te pana in Finlanda, ca sa nu mai spun Coreea de Sud sau Japonia. O sa vezi acolo civilizatie ecologica. Eu n-am observat in Oradea eroziune de maluri, cum argumentezi dumneata iar eroziunea se poate combate si prin alte mijloace (plantari, etc.). Iar chestia cu locurile de munca pe care le genereaza astfel de lucrari (ca si la Rosia Montana) este o prostie pentru prosti. Miliardele de euro stau la Bruxeless si voi, politicienii, incercati sa-i prostiti pe prosti cu cateva sute de locuri de munca.
  – eu n-am cerut primariei sa ne faca un favor, am cerut doar respectarea legii, care spune ca trebuie ingrijite spatiile verzi nu taiati arborii si gardul viu cand Gheorghe Prostu de la bloc cere asta. Eu asta cer d-lui primar, respectarea legii, numai asa ne putem intelege intre noi. Schimbati legea, ca sa puteti rade tot, pana la marginea blocului, ca sa puteti primi voturi multe de la animalele ce vor mai ramane in blocuri. Ati mai facut asta, si cu alte legi, nu ar fi prima data. Deci chestiunea este clara, nu mai incerca s-o dai dupa cires. Voi, primaria, va bateti joc de spatiile verzi din cartiere, le lasati in paragina in mod intentionat, cu tinta electorala. Te justifici spunand ca aceste spatii verzi au fost date in grija asociatiilor de proprietari. Pai atunci de ce n-ati dat si biroul de urmarire si control la asociatii ? Cine are sarcina sa urmareasca felul in care sunt ingrijite aceste spatii verzi ? Oare nu primaria ? Cate amenzi a dat primaria pentru spatiile verzi calcate de masini intre blocuri ? Iti spun eu ! Nici una ! Vrea Gheorghe Prostu parcare ? Sa-si lase masina pe carosabilul pe care primaria sa faca bine sa-l transforme in sens unic. Sa faca primaria parcare pe centura orasului si nu invers, n-avem nevoie de spatii verzi la marginea orasului, nu ne folosesc la nimic. Primaria sa-i explice lui Gheorghe Prostu ca n-are dreptul sa ne omoare pe noi, asa numai ca cei ca el sa se plimbe dintr-un bloc in altul solicitand parcare pentru una sau mai multe masini.
  S-a incheiat recensamantul spatiilor verzi. Transmite te rog mentorului dumitale ca ar fi un gest de RESPECT la adresa oamenilor simpli de la bloc sa afiseze la fiecare asociatie harta de detaliu cu spatiile verzi de pe langa blocuri si dintre blocuri. O veti face ? Ma indoiesc. Prostii de la bloc trebuie sa ramana in ceata.
  – n-am cerut d-lui primar sa ia stropitorea si sa ude zecile de mii de pomi care s-au uscat acum cativa ani. Dumnealui putea insa sa faca un apel prin presa la populatie in acest sens. A facut ? Da de unde ! Pai credeti ca d-l (vice)primar are nevoie de oxigen cand dumnealui trage din bagau ? Si mai si arunca chistoacele pe jos … A facut primaria un apel la directorii de scoli si gradinite sa aiba grija de pomii plantati ? Personal am vazut cum se uscau. Iar copiii mai si trageau de ei. A trimis primaria vreo vidanja cu apa prin oras ? Eu n-am vazut. Chestiunea este clara, ce s-o mai lungim.
  – dezvoltare durabila inseamna ca tot ceea ce faci sa fie in interesul cetateanului, sa-i aperi ultima bogatie care i-a mai ramas omului simplu : sanatatea. Dezvoltare durabila inseamna sa dezvolti transportul in comun, sa faci in asa fel incat omul sa aleaga acest mijloc de deplasare, sa faci piste de biciclete care sa lege continuu cartirele. Nu sa cheltuiesti banii pe fantani arteziene pe Bv. Dacia cu patruzeci (le-am numarat) de banci imprejur, pe care nu sta nimeni (numai dobitoacele cu creier neted s-ar aseza sa respire otrava din trafic). Transmite te rog colegilor dumitale din primarie sa reamplaseze in acel loc panoul cu valorile noxelor din trafic, sa stie prostii unde traiesc si ce baga in ei.
  Dezvoltare durabila inseamna sa-ti pese de semenul de langa tine, nu sa te intereseze numai votul lui. Du-te in tarile civiliztae (Japonia, Canada, tarile nordice) sa vezi ce respect este pentru mediu (= viata), daca o creanga s-a rupt, este bandajat locul, ca si bratul unui om. Pot sa inteleaga asta salbaticii de la blocuri ? Nici nu cere nimeni asta, asta trebuie sa intelega cei ce-i conduc, sa-i civilizeze si sa le arate ceea ce este bine. Numai ca asta nu se prea potriveste cu interesele financiare ale celor ce ne conduc, cu afacerile lor si ale familiilor lor.
  Asta inseamna “dezvoltare durabila” ? sa ridici blocuri peste blocuri in cartierele si asa supraaglomerate, sa murim asfixiati de noxele din trafic ? Stii dumneata ca OMS recomanda chiar 50 m patrati de spatiu verde pe cap de locuitor ? Iar dumneata imi spui sa ma pun in locul primarului, ca dumnealui, saracul, nu are ce face, ca Gheorghe de la bloc cere parcare ! Eu n-as face asa ceva, sa distrug o parte din viata, si asa amarata, a omului simplu de la bloc. Am inteles … “dezvoltarea durabila” se face pentru voi, “dulaii”, imbuibatii, nu pentru “cateii” de la bloc. Cateii sunt buni numai o data la cinci ani, la vot.
  Rog ecologistii adevarati, pe unul dintre ei care se pricepe, sa genereze un site unde sa putem posta imagini ale abuzurilor autoritatilor oradene asupra spatiilor verzi, asupra vietii noastre in general, astfel incat oamenii sa nu se mai lase prostiti de catalogari de genul “capitala verde”.

  • imi pare rau sa`ti spun ca esti in minoritate, ca din pacate in „cultura” sa romanul in general gandeste altfel. si latinul de altfel. nu ne ridicam la nivelul nordicilor si nici n`o s`o facem curand.
   in fine, ziceam ca nu`s parte a vre`unui partid, zic si ca nu lucrez in primarie. dar nu cred ca toate lucrurile rele dintr`un oras sunt vina unui primar, ca om e si el, nu poate sa le faca cu mana lui pe toate. cred c`a facut de destule ori apeluri catre cetateni sa nu mai arunce mizerii de ex…dar cui sa`i zici cand oamenii rup cosurile de gunoi de plictiseala. 20mii copaci e mult, a fost o plantare cu entuziasm si binenteles trebuiau ingrijiti, dar problema nu e de rea intentie (c-ar fi facut doar pt imagine plantarea – doar a si rarit pepiniera rapas) ci de organizare. iar dc a fost la propunerea ecologistilor, dece ei nu`si asuma parte de raspundere pt organizare… ca nu au continuat lobby pe langa primarie sa si ingrijeasca copacii pana se prind? primarul e unu, primaria are 1000 poate de angajati, oradea are 200mii…nu are cum sa vada toate problemele. chiar sunt luate in considerare propunerile ecologistilor, depinde cat de fezabile sunt si cum sunt spuse…degeaba faci scandal in presa, si dezvolti o raceala in relatii, cand poti trimite petitie la primar, de ex.. in fine.

 9. Domnule draga, la actiunea de plantare de acum cativa ani au participat mii de oameni din toate institutiile statului, mobilizati de acea persoana cu suflet din cadrul primariei. Acuma ai fivrut ca ecologistii sa ude pomii iar primaria sa cheltuiasca discretionar banii nostri, pe zeci de banci amplasate pe dealul pacii si in alte locuri unde stau degeaba ?
  Spui ca n-avem cultura necesara (cum au japonezii), dar la tari din vecinatatea noastra, cu o cultura asemanatoare (Franta de ex.), de ce se poate ? Pentru ca acolo nu-i hotia de la noi. Spui sa ma duc la primarie cu petitie. Pai n-a fost d-l Primar in mijlocul nostru pe Aluminei si ne-a spus : „Fratilor, astilalti care vor parcare sunt mai multi ca voi, care vreti sa nu fie taiate spatiile verzi si facute parcari. Imi pare regret, le fac parcare. Daca voiau spatii verzi, le dadeam spatii verzi. Daca astia mai multi voiau CIANURA, le dadeam cianura ! Dupa vot, bineinteles … „

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: